Jak správně degustovat víno

zdroj: www.sxc.hu
zdroj: www.sxc.hu

Máte v oblibě víno a rádi byste se o něm dozvěděli základní informace, jak víno skladovat a degustovat? Dnes je k tomu ideální příležitost.

Jak správně degustovat víno?

Degustace vín probíhá ve třech základních krocích. Nejdříve zhodnotíme víno ve sklenici pohledem proti světlu. Víno musí být čisté, nezakalené a bez nečistot, jakými jsou například kousky korku.

Druhým krokem je zhodnocení vůní. Sklenicí mírně zakroužíme, čímž uvolníme aromatické silice a přivoníme si k její hraně, kde je aroma nejsilnější. Naopak ve středu sklenice je aroma nejslabší, z důvodu odpařování alkoholu. Víno nám poskytne širokou paletu vůní. Můžeme rozpoznávat například vůně ovoce, květin, koření či dřeva.

Nesmíme opomenout na správný výběr sklenic. Sklenice na víno by měla být především z čirého, tenkostěnného skla, aby co nejlépe vynikla barva vína. Bílá vína servírujeme do sklenic, které jsou mírně protáhlého, tulipánového tvaru s lehkým uzavřením na vrcholu sklenice. V této sklenici si víno zachovává nižší teplotu a díky mírnému uzavření zvýrazňuje aromatický projev bílého vína.

Naproti tomu červené víno podáváme do výrazně rozšířených číší, z důvodů, aby víno bylo ve větším kontaktu se vzduchem. Lépe tak budeme moct vychutnat jeho vonné silice. Koupit si poháry na víno můžete v zavedených vinotékách, a ale také přes internet.

Poslední fází je samotná ochutnávka, při které doušek vína lehce poválíme v ústech a chvíli necháme na jazyku. Odkryje se nám tak rozmanitý svět chutí a fantazií. Citrusové plody, nasládlé ovocné chutě, nádech vanilky. Tyto a mnohé další chutě ve víně spolehlivě rozpoznáme. Po spolknutí se nám odhalí druhá chuť vína. Je-li trpké, zanechává v ústech pocit kyselosti nebo je naopak příjemné s plnou a vyváženou chutí.

 

Jak skladovat víno?

Znalci vína jistě ví, že červené je nejlépe chlazené kolem 15 až 18 °C, zatímco bílému stačí pouhých 12 °C. Pro umístění vína ve sklípku budou se vám hodit praktické stojany na víno, které jsou k dostání v netradičních designových variantách. Stojany na víno pojmou různý počet lahví. Od jedné až po sedmnáct a více lahví.

Při ochutnávání vámi oblíbených odrůd vám přejeme mnoho krásných zažitků.

Může vás zajímat

Pasivní příjem z kurzového sázení – v čem je tajemství úspěšných?

Získat pasivní příjem nemusí být pouze nedosažitelným snem. Existuje spousta příležitostí, jak něčeho podobného dosáhnout.