Rychlé recepty

Nejlepší potraviny, které během podzimu dodají organismu vitamíny

zdroj: www.sxc.hu

Blížící se zima v mnohých z nás vyvolává představu chladu. Proto je vhodné zařadit do jídelníčku potraviny a kořeněná jídla, které dodají našemu tělu teplo a chybějící energii. Vydatné zeleninové a masové vývary nejen zahřejí, ale poslouží jako skvělý prostředek proti nachlazení.

Příroda se chystá na nadcházející odpočinek a my bychom měli lehce zvolnit ve svých aktivitách. Dopřát si relaxaci, večer zapálit vonnou tyčinku či svíčku, zajít na masáž. Nesmíme zapomenout ani na to, co jíme.

Přinášíme pár tipů na potraviny, které bychom měli zařadit do svého „podzimního“ jídelníčku:

  • Kysané zelí –  obsahuje velké množství vitamínu C (více než syrové), vitamíny skupiny B, minerály a mnoho dalších prospěšných látek, které posilují imunitu a podporují dobrou náladu.
  • Cibule – nepostradatelný pomocník při chřipkách, zánětech průdušek, angínách, rýmě, bolestech v krku a zahlenění. Moc živin sice neobsahuje, ale je velmi bohatá na látky se silným dezinfekčním účinkem.
  • Rýže –  je lehce stravitelná a látky v ní obsažené pomáhají při střevních a zažívacích potížích, podporují zdravé vlasy, pokožku a nehty. Podporuje vylučování škodlivin z těla, reguluje cukr v krvi, snižuje krevní tlak.
  • Červená řepa – stává se často opomíjenou zeleninou. Obsahuje mnoho živin, které nahradí různé potravinové a vitamínové doplňky. Má vysoký obsah selenu a důležitých minerálů. Šťáva z červené řepy je vhodná k očistné kůře.
  • Maso – zdroj vysoce kvalitních bílkovin a minerálních látek (draslík, vápník, fosfor, hořčík, železo).

Může vás zajímat

Krůta u společného stolu

Přelom loňského a letošního roku je vyvrcholením mnoha příležitostí a důvodů k přípravě vynikajících rafinovaných pokrmů. Kulinářství je velmi kreativní sféra, ve které můžeme dát volnou ruku své představivosti a fantazii. Členové domácnosti a hosté určitě ocení to, že spojíme kreativitu v kuchyni s chutnými a vysoce kvalitními výrobky, například s krůtou.