Rychlé recepty
Domů / Recepty / Cuketa známá či neznámá

Cuketa známá či neznámá

Máte rádi cukety? Pokud ano, vězte, že pravidelnou konzumací této chutné zeleniny velice prospíváte svému tělu. Tykev obecná, neboli oblíbenější název cuketa, se u nás ve srovnání se zeleninou jiného druhu pěstuje krátký čas. Za to roste na oblíbenosti. A není se čemu divit, protože:

Je nenáročná na pěstování….

…a zvládne to i úplný začátečník. Tento typ tykve se neplazí, ale má keřovitý vzrůst. Existuje mnoho odrůd – velmi tmavě zelené (skoro černé), tmavě zelené, žluté a novinkou jsou i kulaté. V případě, že cukety budou mít půdu s bohatými živinami, dostatek místa a zálivky, slunné stanoviště, tak můžeme z jedné rostliny sklidit i mnoho kilogramů. Úrodu sbíráme většinou koncem června až začátkem července. V závislosti na počasí i celé léto. Pěstování se vyplatí také z finančního hlediska, protože 3-4 rostlinky postačí pro spotřebu jedné rodiny.

Obsahuje velmi mnoho důležitých látek,

skoro 90% vody, vlákninu, stopové prvky, vitamín E (obsažený ve slupce) a vitamín A, který je rozpustný v tucích. Proto je vhodné do přípravy pokrmů z cuket použít trošku olivového oleje. Nesmíme zapomenout ani na další významné látky jako je měď, fosfor, zinek, hořčík, draslík a vápník.

Snadněji napomáhá k hubnutí,

protože je nízkokalorickou potravinou s velkým obsahem důležitých prvků a je velmi zdravá. Důležité je, že cuketa čistí tělo a pomáhá tím k detoxikaci organizmu. Je to díky draslíku, který usnadňuje vylučování nadbytečné vody z těla včetně kyselin a toxinů. Podporuje činnost ledvin a je vhodná pro osoby s cukrovkou, nadváhou a s otoky končetin. Vláknina zase podporuje očistu zažívacího traktu. Díky vitamínu A je střevní sliznice odolná zánětům a infekcím.

Může se upravit na mnoho způsobů…

…pestrost vašeho jídelníčku je zaručena. Něco více o jejich přípravě najdete v sekci Recepty.

Odzkoušeno.cz

Může vás zajímat

Víno a sýry: Najděte vínu toho nejlepšího parťáka

Máte doma v lednici skvělé víno, na které si už dlouho brousíte zuby a chcete si …

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.