Rychlé recepty
Domů / Recepty / Cuketa známá či neznámá

Cuketa známá či neznámá

zdroj: www.sxc.hu

Máte rádi cukety? Pokud ano, vězte, že pravidelnou konzumací této chutné zeleniny velice prospíváte svému tělu. Tykev obecná, neboli oblíbenější název cuketa, se u nás ve srovnání se zeleninou jiného druhu pěstuje krátký čas. Za to roste na oblíbenosti. A není se čemu divit, protože:

Je nenáročná na pěstování….

…a zvládne to i úplný začátečník. Tento typ tykve se neplazí, ale má keřovitý vzrůst. Existuje mnoho odrůd – velmi tmavě zelené (skoro černé), tmavě zelené, žluté a novinkou jsou i kulaté. V případě, že cukety budou mít půdu s bohatými živinami, dostatek místa a zálivky, slunné stanoviště, tak můžeme z jedné rostliny sklidit i mnoho kilogramů. Úrodu sbíráme většinou koncem června až začátkem července. V závislosti na počasí i celé léto. Pěstování se vyplatí také z finančního hlediska, protože 3-4 rostlinky postačí pro spotřebu jedné rodiny.

Obsahuje velmi mnoho důležitých látek

Cuketa obsahuje skoro 90% vody, vlákninu, stopové prvky, vitamín E (obsažený ve slupce) a vitamín A, který je rozpustný v tucích. Proto je vhodné do přípravy pokrmů z cuket použít trošku olivového oleje. Nesmíme zapomenout ani na další významné látky jako je měď, fosfor, zinek, hořčík, draslík a vápník.

Napomáhá k hubnutí

protože je nízkokalorickou potravinou s velkým obsahem důležitých prvků a je velmi zdravá. Důležité je, že cuketa čistí tělo a pomáhá tím k detoxikaci organizmu. Je to díky draslíku, který usnadňuje vylučování nadbytečné vody z těla včetně kyselin a toxinů. Podporuje činnost ledvin a je vhodná pro osoby s cukrovkou, nadváhou a s otoky končetin. Vláknina zase podporuje očistu zažívacího traktu. Díky vitamínu A je střevní sliznice odolná zánětům a infekcím.

Úprava na mnoho způsobů…

… zaručí pestrost vašeho jídelníčku. Něco více o jejich přípravě najdete v sekci Recepty.

Může vás zajímat

Bramborová kaše na více způsobů

Bramborovou kaši zvládne téměř každý. Nemusíte ale vždy skončit právě u ní. Jaké zázraky se …