Bramborová kaše na více způsobů

Bramborovou kaši zvládne téměř každý. Nemusíte ale vždy skončit právě u ní. Jaké zázraky se dají udělat z obyčejných brambor, se dozvíte právě teď.

Bramborový nákyp

Co budeme potřebovat:

bramborovou kaši z 1,5 kg brambor, 6 vajec, 6 dkg másla, strouhaná houska

Postup:

Připravenou bramborovou kaši si dáme do mísy, přidáme žloutky, máslo a dobře smícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který poté do kaše zvolna vmícháme. Vezmeme si formu na nákyp, kterou vymažeme máslem a vysypeme strouhanou houskou. Kaši do formy urovnáme a pečeme v předehřáté troubě asi 25 minut.

Bramborový věnec

Co budeme potřebovat:

bramborovou kaši z 1,5 kg brambor, 3 vejce, 3 lžíce rozstrouhaného parmazánu, 3 dkg másla, 3 dkg tuku, 6 lžic mouky

Postup:

Opět bramborovou kaši dáme do mísy a přidáme máslo, vejce, mouku, parmazán a vše dobře promícháme. Vezmeme si věncovou formu, kterou vymažeme tukem a kaši do ní vložíme. Pečeme asi 30 minut na 180°C.

Tip:

Pokud parmazán nepatří k Vašim oblíbeným sýrům, můžete ho nahradit například ementálem. Po vyklopení bramborového věnce můžeme střed vyplnit zeleninou nebo masem.

Bramborové mrkvičky

Co budeme potřebovat:

bramborovou kaši z 1 kg brambor, 30 dkg hrubé mouky, 3 dkg krupice, 2 až 3 vejce, sůl, pepř, 3 lžíce sekané petrželky, 3 dkg másla, 3 vejce na obalení, 18 dkg strouhané housky, tuk na smažení

Postup:

Bramborovou kaši necháme vychladnout a vložíme do mísy. Přidáme sůl, pepř, máslo, vejce, petrželku a mouku. Vše dobře zpracujeme na vále posypaném moukou. Potom vytvoříme válečky asi 5 cm dlouhé ve tvaru mrkvičky. Namočíme je do rozšlehaného vejce, obalíme v housce a smažíme na pánvi v rozpáleném tuku.

Tip:

Doporučujeme jako oblohu k masu. Výborné jsou také s rajskou omáčkou.

Může vás zajímat

Nejlepší potraviny, které během podzimu dodají organismu vitamíny

Blížící se zima v mnohých z nás vyvolává představu chladu. Proto je vhodné zařadit do jídelníčku potraviny a kořeněná jídla, které dodají našemu tělu teplo a chybějící energii.