Rychlé recepty

Nastal nejvyšší čas na poslední sklizeň podzimní zeleniny

Přichází doba, kdy je třeba sklidit poslední zeleninu a připravit záhony na zimní odpočinek.

Poslední sklizeň

  • Pokud jsme ještě nesklidili kořenovou zeleninu, je nejvyšší čas tak učinit.
  • Ve sklenících sklízíme pozdní květák a salát.
  • Do pařeniště založíme pekingské zelí, hlávkový salát a kedluben. V mrazech pařeniště chráníme, v teplejších dnech naopak vyvětráme.
  • Před příchodem mrazů sklidíme kořeny čekanky. Rostliny vykopeme, odřízneme z nich listy asi dva centimetry nad vegetačním vrcholem, který nesmíme poškodit. Kořeny uložíme k uskladnění do sklepa nebo v hlubokém pařeništi v minimální hloubce 30 cm pod zemí, následně je zasypeme zeminou.

Ošetření zeleniny

  • Vyjednotíme sazenice zimního salátu ze srpnového výsevu.
  • Trsy pažitky, kterou jsme vyryli v říjnu a uschovali, očistíme od suché nati a vysadíme do květníku na zimní zrychlení.
  • Zeleninu, kterou necháváme na záhonech přezimovat, chráníme před silnějšími mrazy netkanou textilií.
  • Záhony s černým kořenem a kořenovou petrželí chráníme chvojím.

Může vás zajímat

Letošním trendem jsou zapuštěné bazény. Poradíme, z čeho vybírat

Letošní léto se pravděpodobně ponese v duchu utlumené turistické sezóny a omezeného počtu návštěvníků na veřejných koupalištích. Nenechte si zkazit letní pohodu, radovánky u vody přesuňte na zahradu. Vysvětlíme, které bazény jsou letos trendy.