Rychlé recepty
Domů / Zahrada / Kompostér: Pomocník každého zahrádkáře

Kompostér: Pomocník každého zahrádkáře

zdroj: www.sxc.hu
zdroj: www.sxc.hu

Kompostování je výborným způsobem jak se ekologicky zbavit biologického odpadu z kuchyně a zahrady. Jako odměnu nám kompost poskytne to nejlepší hnojivo pro zahrádkářskou sezónu.

Mnoho lidí bohužel netuší, co do kompostu zásadně nepatří, ani jak bychom se o něj měli starat. Do kompostu patří hlavně zbytky potravin, zeleniny a ovoce, dále nejrůznější odpady ze zahrady, jako například květy, posekaná tráva, listí a najemno rozdrcené větve, popel ze dřeva nebo piliny.

Jak založit kompost?

Ještě než založíme samotný kompost, vybereme vhodné místo pro kompostér. Místo volíme v odlehlé části zahrady, se snadným přístupem za jakéhokoliv počasí. Vhodné je umístit kompost například do zákoutí zahrady, aby příliš nekazil estetiku zahrady. Doporučuje se například umístění kompostérů pod vzrostlý ořešák, z důvodu, že silné silice ořešáku pohltí případný zápach kompostéru. Toto nemůžeme z vlastních zkušeností potvrdit. I když v kompostu probíhají hnilobné procesy, správně založený kompost nijak výrazně nezapáchá.

Výběr kompostéru

Po výběru a přípravě místa je vhodný čas na výběr kompostéru. Ty můžeme mít ze dřeva, plastu či pletiva. Chcete-li si ušetřit práci, pak jsou vhodným řešením dřevěné kompostéry, které jsou lehké, mobilní, z přírodního materiálu a jednoduše je sestavíte.

Pro snadnou obsluhu jsou kompostéry vybaveny horním otvíratelným víkem a lepší typy jsou vybaveny ventilem pro regulaci proudění vzduchu. Snadný odběr hotového kompostu umožňují spodní dvířka. Důležité faktorem je, aby na kompost měly přístup mikroorganismy, červi a žížaly. Z tohoto důvodu bývají kompostéry bez dna.

Zakládáme kompost

Když máme připravený kompostér, je nejvyšší čas založit pravý kompost, který se řídí několika důležitými pravidly.

Na dno, z důvodu proudění vzduchu, dáme hrubší a vzdušný materiál jako je sláma a suché rostliny. V kompostu mícháme „zelené s hnědým“, tudíž dusíkaté látky s dřevnatými, porézní materiál s hutným, vlhké se suchým a hrubší materiál vždy nadrtíme.

Jednou z nejdůležitějších podmínek pro kvalitní kompost je správná vlhkost, která se pohybuje v rozmezí okolo 40 – 60%. V praxi nejrychleji ověříme optimální vlhkost tím, že do dlaně vezmeme kompost a silně ho sevřeme. Při správné vlhkosti nesmí mezi prsty téct kapky vody, zároveň po uvolnění stisku by se substrát neměl rozpadnout. Mějme na mysli, že ze špatných surovin nemůže být ideální kompost, tudíž dbejte na kvalitu a neházejte do kompostéru veškerý nepotřebný odpad, obzvlášť ten, který se špatně rozkládá.

Během procesu kompostování je vhodně jednou až dvakrát kompost prohrábnout či přehodit. Urychlíme tím samotný proces zrání.

Kompost zraje minimálně jeden rok. Ve finální fázi získáme jedinečné přírodní hnojivo v podobě tmavého substrátu, který naší zahrádce a rostlinám jen a jen prospěje.

Může vás zajímat

Betonové jímky řeší problémy s odpadními vodami i zachytávání dešťové vody

Jak efektivně zachytávat dešťovou vodu? Do čeho svádět odpadní vody? Podívejte se, jaké možnosti nabízí kvalitní betonové jímky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..