Tipy jak vyčistit zašlé nádobí

zdroJ: www.sxc.hu

Zná to snad každý z nás. Pořídíme si krásné nádobí, které působením zubu času ztrácí na své kráse a lesku novoty. S tím jde ruku v ruce i pokles naší radosti. Na to, aby vaše nádobí vypadalo stále jako nové, máme pár tipů.

Máme-li nádobí ze dřeva, časem se může stát, že zčerná. K obnovení vzhledu stačí vařečky, prkýnka či stěrky ponořit asi na hodinu do vlažné vody s trochou chlóru. Poté několikrát opláchneme čistou vodou. Vzhled se podstatně zlepší.

Skleněné nádobí ošetříme, když jej umyjeme ve vodě s trochou octa a soli. Následně stačí opláchnout, vyleštit a vaše skleničky budou jako nové.

Na mosazné hrnce se doporučuje použít kašovitá hmota ze soli a octa. Touto hmotou celou nádobu důkladně vydrhneme, omyjeme teplou vodou a vyleštíme.

Chromovanému nádobí z nerezu neuškodí přeleštění trochou čisté jedlé sody. nádobí tak získá nebývalý lesk.

Křišťálové sklo pozvedne svou krásu, opláchneme-li jej po umytí roztokem vody se solí.

Hnědou usazeninu, která má tendenci vytvářet se na dně čajové konvice, hravě odstraníme, když konvici vytřeme octem s trochou kuchyňské soli. Konvici samozřejmě důkladně vypláchneme, ať v ní nezůstane octové aroma.

Ocet najde dále využití při odstraňování vodního kamene. Nádobí s vodním kamenem provaříme v octu, popřípadě v koncentrátu vody s octem. Po provaření vodní kámen změkne a lze odloupnout či seškrábnout.

Ve shrnutí se opakují základní látky, jakými jsou sůl, jedlá soda a ocet. Určitě nádobí neuděláte zle, když mu po určité době dopřejete tuto omlazovací kůru.

 

Může vás zajímat

Podlaha ze dřeva je ověřenou klasikou, která ochrání vaši domácnost

Vybíráte vhodnou podlahovou krytinu? Nevíte, který materiál je nejlepší? Inspirujte se výhodami dřevěné podlahy, která je estetická, komfortní a odolná.