Spotřebitelský časopis dTest nechal otestovat vanilkové a vanilinové cukry, aby zjistil, jakou mají kvalitu co do obsahu aromatických látek. Ve třetině testovaných výrobků bylo tak mizivé množství vanilky či jejích náhražek, že ve skutečnosti šlo jen o hodně předražený cukr.
dTest poslal do laboratoře 13 výrobků prodávaných v českých obchodech, z toho tři s označením vanilkový cukr a deset s označením vanilinový. „Zjistili jsme, že výrobci šetří nejen pravou vanilkou, ale často i jejími levnějšími náhražkami. Vanilkové a vanilinové cukry přitom nejsou právě levné. Přepočteno na kilogram, zaplatíme za většinu z nich řádově stovky korun,“ uvádí Daniel Pavlis, vedoucí redakce dTestu.
Vanilkové cukry musí obsahovat aromatickou látku vanilin z pravé vanilky. Státní norma požaduje, aby v plodu pravé vanilky bylo 1,6 až 2,4 % vanilinu. Pokud je výrobek označen jako vanilinový, jsou v něm levnější náhražky – aromata vanilin či častěji ethylvanilin. Nikde však není určeno, jaké procento aromatických látek mají vanilkové a vanilinové cukry obsahovat a mnozí výrobci na to hřeší.
Dva ze tří testovaných vanilkových cukrů měly na obalu uvedeno, že obsahují minimálně 1,5 procenta bio bourbon vanilky. Obsah vanilinu v obou výrobcích by se tedy měl s přihlédnutím k uvedené normě pohybovat v rozmezí 0,24 až 0,36 miligramu v gramu cukru. Laboratoř však v obou případech naměřila o řád méně.
Ve Vanilkovém cukru BIO od Amylonu bylo zjištěno jen 0,037 mg vanilinu v gramu cukru, v TESCO Organic Vanilkovém cukru 0,044 mg/g. Ještě méně vanilinu obsahoval Vanilkový cukr Dr. Oetker – pouhé 0,003 miligramu vanilinu v gramu cukru. „To je tak zanedbatelné množství, že se v podstatě jedná jen o velice drahý cukr. Tento výrobek byl mezi testovanými vzorky zdaleka nejdražší, v přepočtu na kilogram by nás vyšel na 812 Kč. Připomeňme, že obyčejný cukr lze běžně koupit za cenu 22 Kč za kilogram,“ říká Daniel Pavlis.
V případě vanilinových cukrů dTest zjišťoval, jaká aromata byla použita a v jakém množství. Laboratoř odhalila v testovaných výrobcích až stonásobné rozdíly co do obsahu umělých aromatických látek, tedy vanilinu či ethylvanilinu. Nejvíce vanilinu, a to 3,788 mg/g, měl cukr značky Castello (Lidl). „Tři z deseti testovaných vanilinových cukrů obsahovaly tak malé množství aromat, že je lze označit spíše za předražený cukr. V případě Vanilínového cukru značky LN GROUP se množství sledovaných látek dokonce pohybovalo pod hranicí měřitelnosti citlivého laboratorního přístroje,“ uzavírá Daniel Pavlis.
Převzato z tiskové zprávy dTestu