Víte, jaká je kvalita tuků používaných v margarínech a jaké přidané látky obsahují? Spotřebitelský časopis dTest podrobil testování 22 rostlinných tuků. A nyní známe jejich výsledky.
Margaríny jsou ve své podstatě ztužené rostlinné tuky. Pod tímto obchodním názvem se však mohou prodávat pouze ty, které obsahují 80 a 90 % tuku.
Malé množství tuků
„Na žádný takový jsme však v obchodech nenarazili. Testované výrobky obsahovaly od 20 do 60 procent tuku. Přičemž platí, že čím méně tuku tyto produkty obsahují, tím více je v nich vody. O to více je také zapotřebí přídatných látek, které drží tyto dvě odpuzující se složky pohromadě,“ říká Olga Šlesingrová z časopisu dTest.
Roztíratelné tuky jsou ve své podstatě tvořeny rafinovaným rostlinným olejem, vodou a obrovským množstvím stabilizátorů, konzervantů, barviv a dalších přísad. Důležité je také sledovat množství nasycených mastných kyselin, které jsou pro lidský organismus škodlivé a měly by tvořit maximálně 10 % z celkového denního příjmu.
Velký podíl zdravý škodlivých nasycených mastných kyselin
„Nejvyšší podíl nasycených mastných kyselin bylo zjištěno u tuku použitého na výrobu margarínu Alfa máslová příchuť, a to 37 %,“ dodáva Olga Šlesingrová. Test hodnotil také obsah zdraví prospěšných polynenasycených mastných kyselin omega 3, i jejich poměr k omega 6 mastným kyselinám. Většina výrobků v této části zkoušky získala průměrné hodnocení.
Ve složení chyboval margarín Stella, který obsahoval emulgátor E 476, který legislativa povoluje pouze u výrobků s nižším obsahem tuku. Navíc tento emulgátor se přidává jen proto, aby pohromadě držel vodu s malým množstvím oleje.
Vítěz testu
S nejlepším výsledkem a vítězem testu se stal roztíratelný tuk Flora Light s 30 % tuku. V testu tuk vykázal nejvíce prospěšných omega 3 mastných kyselin a zároveň nejlépe prošel senzorickým testem.