Rychlé recepty
Domů / Spotřebitelské testy / Spotřebitelský test mletého masa

Spotřebitelský test mletého masa

Zdroj: www.pixabay.com
Zdroj: www.pixabay.com

Máte rádi mleté maso na karbanátky nebo do hamburgerů při letním grilování? Pak zřejmě kupujete masný polotovar. Spotřebitelský časopis dTest proved test 12 výrobků mletého masa a výsledky nedopadly zrovna nejlépe. Rovná třetina výrobků dostala špatné hodnocení.

 

Ve vyhlášce je mleté maso definováno jako čerstvé maso, které je pouze mechanicky zpracováno a obsahuje maximálně jedno procento soli. „ Takový výrobek jsme v chladicích boxech objevili jen jediný. Pokud totiž výrobce do masa přidá soli více nebo další přísady, například rostlinnou bílkovinu, barviva, aromata a podobně, výrobek už se nesmí nazývat mletým masem, ale masným polotovarem,“ říká vedoucí redakce časopisu dTest Daniel Pavlis.

Velké množství přídavných látek

Příměsí, kterých se v mletých směsích vyskytují je požehnaně. Vedle antioxidantů, konzervantů a stabilizátorů je to také třeba košenila, cože je barvivo získávané z hmyzu červce nopálového.

Dobrou zprávou je, že v žádném vzorku nebyla sója nebo drůbeží separát. Některé výrobky však obsahovaly hydrolyzovanou řepkovou bílkovinu. „Přidaná bílkovina zkresluje laboratorní výpočty obsahu masa. Při případné kontrole se tak může zdát, že je ve výrobku více masa než ve skutečnosti. Navíc hydrolyzovaná bílkovina a také kvasnicový extrakt nebo výtažek z droždí představují způsob, jak dostat do jídla glutamát, aniž bychom to my spotřebitelé věděli,“ dodává Daniel Pavlis.

Rozdíly v podílu masa

Přidanou bílkovinu test objevily ve výrobcích, které dopadly úplně nejhůře. Byly jimi Výrobek z mletého masa mix z Albertu a Mletý masný polotovar míchaný Country menu z Tesca.

Různí se také podíl obsaženého masa. Testované masné polotovary udávaly na obalech obsah masa od 53 do 98 procent, výsledky laboratorních měření se však někdy lišily. U výrobku Tesco Value Mletý masný polotovar míchaný laboratoř zjistila dokonce o čtvrtinu masa méně, než uváděl výrobce – místo 96 pouze 71,5 %.

Žádný testovaný výrobek neobsahoval salmonelu, E. coli nebo bakterie rezistentní na antibiotika.

Označení mleté maso smí užívat pouze jeden výrobek

Přísná kritéria testu splnil pouze jeden výrobek, který podle legislativy může nést označení mleté maso. Je jim Mleté maso Mix 100 % z obchodního řetězce Lidl, které obsahuje 50 % hovězího a 50 % vepřového masa.

Může vás zajímat

Test dětských nápojů: Jsou příliš sladké

Nejen v letních měsících je třeba dbát na pravidelný příjem tekutin nás i našich děti. Nápoje …

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.