Jak poznat kvalitu olivového oleje

Zdroj: Pixabay.com
Zdroj: Pixabay.com

Olej najdeme snad v každé kuchyni. Chtě, nechtě je totiž olej jednou z nejdůležitějších surovin mnoha receptů. Ovšem ne každý olej je kvalitní a vhodný pro naše tělo. Často je však mnohými doporučován právě ten olivový olej.

Na trhu existuje nespočet druhů olivového oleje, jak ale rozeznat ten kvalitní od toho špatného? Řešením je degustace.

Degustace oleje

Chcete-li kupovat opravdu kvalitní olivový olej, potom ho stejně jako víno podrobte degustaci. Potřebovat k tomu budete pouze dobrý čich, chuť a sklenice z tmavého skla. V čirém sklu by vás olej mohl ovlivnit svou barvou. Hodnotit budete u oleje totiž především chuť, vůni a pálivost. Ovšem i na samotnou barvu nakonec dojde.

Začínáme s degustací

Zdroj: Pemap.cz
Zdroj: Pemap.cz

Jako první při degustaci oleje hodnotíte vůni. Přičichněte ke sklenici a dbejte na to, aby vaše nadechnutí bylo pomalé a dlouhé. Pokud první a ani druhé nadechnutí vám nepomohlo udělat si správný obrázek o vůni oleje, zkuste další pokus až za několik minut. Je důležité, abyste si nevyčerpali svou senzorickou bdělost.

Po vůni přichází na řadu chuť. Rozhodně do sebe nenalijte celou sklenici oleje. Začněte pěkně zlehka s jednou čajovou lžičkou. S tekutinou si v puse pohrajte, abyste si mohli olej důkladně vychutnat. Nezapomínejte, že degustujete. Často tato pečlivá analýza s sebou nese i ochutnání několika druhů oleje, proto je nutné nespěchat a řádně se soustředit.

Jak ohodnotit kvalitu oleje

Při degustaci samozřejmě něco cítíte, ať už čichem nebo chutí. Vnímáte určité atributy oleje, občas mohou být pozitivní a občas negativní.

Pozitivní atributy

Mezi pozitivní atributy patří atribut ovocný, hořký a pálivý. V případě, že cítíte ovoce, poté olej bude nejpravděpodobněji pocházet z čerstvých oliv. Právě stupeň ovocnosti se řadí mezi nejhlavnější ukazatel kvality. Hořkost zas znamená, že olej je vyroben z takových oliv, které jsou zcela na počátku své zralosti. Poslední atribut pálivost značí, že byly použity olivy na počátku jejich sezóny.

Negativní atributy

K negativním atributům se pak řadí například shnilost. Ta je faktorem toho, že u oleje došlo k překvašení. Dalším znakem nekvality je žluklost, která značí oxidaci. Pokud budou na olej použity suché olivy, poté budete při ochutnání cítit seno a dřevo. Stejně tak kvalitu ovlivňuje například i to, zda jsou olivy sbírány ze země nebo jsou použity olivy ze slaného nálevu. V takových případech bude olej cítit po láku a po zemi.

Zdroj: Pemap.cz
Zdroj: Pemap.cz

Olivový olej  je nutné také správně skladovat. Rozhodně ho nenechávejte v pokojové teplotě a raději ho umístěte do chladu. Na závěr, pokud se vám nechce do degustace olivových olejů, pak pro vás máme jednu malou inspiraci v podobě kvalitního oleje. Vyzkoušet můžete například olivový olej Terra Creta, který vás svou chutí a vůní jistě překvapí. U něj se negativních atributů obávat nemusíte. Obecně se větší kvality dočkáte právě u olejů, které jsou vyráběné z řeckých oliv jako tento. Navíc jistě také oceníte, že olivový olej Terra Creta se prodává v praktickém provedení ve spreji. Stačí tak šplíchnout a olej se rovnoměrně rozpráší.

Může vás zajímat

Topná sezóna se blíží. Kdo se připraví, nebude překvapen!

Víte, co je třeba udělat před začátkem topné sezóny? Důležitá je kontrola kotle a plynových zařízení, údržba a kontrola komína, údržba radiátorů i nákup paliva.