Ryby mají také své místo na grilu. U nás tento trend není tak velký, více upřednostňujeme kuřecí, hovězí a vepřové. V přímořských oblastech je tomu naopak. Dobře ugrilovanou rybu můžete tedy vidět doslova na každéme kroku. Kvůli své nízké kalorické hodnotě patří ryby k té zdravější variantě. Nemusíme však jíst jen kapra nebo klasickou makrelu. Dnes najdeme na pultech obchodů také mořské ryby v podobě lososa, tuňáka či třeba tresky.
Také z rybího masa se dají připravit lahodné steaky, kterým nepohrdne nikdo z vašich přátel. Důležitá je správná regulace teploty na grilu, která se nejsnáze reguluje na zahradních plynových grilech. U grilů na dřevěné uhlí je to už těžší, ale i přesto to jde.
Steaky z grilovaného lososa
Co budeme potřebovat: 4 porce lososa, bylinkový olej, sůl, pepř
Postup
Steaky z lososa potřeme po obou stranách bylinkovým olejem, osolíme a opepříme. Lososový steak grilujeme zhruba 3 minuty na každé straně. Jako přílohu můžeme zvolit lehký salát.
Tip: Pokud losos nepatří mezi vaše oblíbené ryby, pak zkuste steaky z tuňáka.
Český kapr s extra dávkou koření
Abychom vás neochudili o klasického kapra, přinášíme vám jeden recept, který svou chutí často překoná i všechny mořské ryby.
Co budeme potřebovat: 4 porce kapra, 1 lžíce másla, citronová šťáva, 3 stroužky česneku, sladká paprika, pálivá paprika, bílý pepř, kmín a sůl
Postup
Rozpustíme lžíci másla, kterou smícháme s citronovou šťávou, prolisovaným česnekem, sladkou a pálivou paprikou, pepřem, kmínem a solí. Marinádou potřeme každou porci kapra a necháme ho odležet. Naloženého kapra poté grilujeme po obou stranách po dobu 5 minut.
Rady na závěr:
Chcete-li jídlo mít pikantnější, sáhněte určitě po bylinkách. Například na ryby, zeleninu, vepřové a jehněčí použijte rozmarýn, na drůbež, omáčky a marinády zase estragon. Máta je nejvhodnější do mletého masa a bazalka zase zvýrazní chuť rajčat, ryb a veškerého pečeného masa.
Pro zdravější grilování používejte olivový olej. Nejen že uděláte něco pro své zdraví, dodá také masu i zelenině výraznější aroma.