Rychlé recepty
Domů / Dům a bydlení / Praktické uspořádání kuchyňského prostoru

Praktické uspořádání kuchyňského prostoru

Zdroj: www.sxc.hu
Zdroj: www.sxc.hu
Plánujete novou kuchyň nebo byste rádi provedli menší úpravy, aby uspořádání kuchyňského nádobí bylo efektivní? Právě v tomto článku vám poradíme, jak kuchyň přizpůsobit, aby byla co nejvíce praktická.

 Základním prvkem, který v kuchyni usnadní nejen vaření, ale také orientaci a přehlednost, je správné rozvržení celé kuchyně. Nejen profesionální ale také domácí kuchyně by měly být rozvrženy do pěti zón.

Potravinová zóna

Jak už z názvu napovídá, jde o takovou část kuchyně, kde se skladují potraviny. Jde tedy nejen o špajzky a potravinové skříně, ale také lednice a mrazák patří do potravinové zóny. Možná jste již narazili na problém, jak co nejpřehledněji ukládat potraviny, které zrovna nepatří do lednice. Odpověď je jasné, do spíže. Ale co dělat, když spíš nemáme? V tomto případě bohatě postačí kuchyňská skříňka, do které jednoduše instalujeme kuchyňský drátěný program. Díky drátěnému programu rozdělíme jeden prostor na mnoho praktických částí.

Pracovní zóna

Na pracovní zóně bychom si měli dát nejvíce záležet. Ta by měla být umístěna mezi dřezem a varnou deskou, to nám zajistí snadné vaření a zároveň i posléze mytí nádobí.

Úložná zóna

I zóna úložná je důležitou částí celé kuchyně. Snad každá hospodyňka má plno skleniček, hrnečků, talířů, hrnců a mnoho dalších druhů nádobí. Proto by úložná zóna měla být tvořena z největší části. Úložné částí tvoří skříňky a také šuplíky, u kterých může být problém s jejich posunem a otvíráním. Zvláště, když máme starší kuchyň, mohou být posuvné systémy vyžité a zastaralé. Pro jejich opravu stačí vyměnit starý posuvný systém za nový. Lze je snadno nakoupit v e-shopu s kuchyňským nábytkem.

Mycí zóna

Do mycí zóny patří dřez, myčka a také drtič odpadu. Do tohoto prostoru patří také vhodné umístění mycích přípravků a saponátů, které byste měli mít u dřezu hned po ruce.

Vaření a pečení

Zapomínat bychom neměli ani na poslední, pátou zónu, které je určená pro samotné vaření a pečení. Do této zóny patří varná deska a trouba.

Uspořádání jednotlivých pracovních zón by mělo být systematické, abychom si jednotlivé činnosti při vaření nekomplikovali. Budete-li potřebovat úchyty do kuchyně, svítidla, vodovodní baterie nebo barové konzole a ostatní doplňky naleznete zde v internetovém obchodě.

Může vás zajímat

Jak se zbavit vlhkosti na chalupě?

Vlastníte víkendovou chalupu? Jsou její zdi neustále vlhké? Vysvětlíme principy, jak se zbavit vzlínající vlhkosti v chalupě.