Rychlé recepty

Pikantní maďarská kuchyně

zdroj: www.sxc.hu
zdroj: www.sxc.hu
Při vyslovení maďarská kuchyně nám přijde na mysl guláš nebo čabajské klobásy. Však gastronomie Maďarska je mnoho pestřejší. Maďaři zpracovávají mnoho různých  druhů mas (z vepřů, volů, skopců, kuřecí, krocaní, kachní, různá zvěřina, candáti, jeseteři, dunajští sumci, kapři, štiky), a také papriky (dává se téměř do každého jídla), zeleniny, smetany a kvalitních vín (nejznámější je tokajské a Cabernet Sauvignon). Jejich kuchyně je pro opravdové gurmány. Objevit můžeme i jeho „sladkou tvář“  v podobě štrúdlu nebo desertu ze speciálních noků.

 

Maďarský guláš

Ingredience:

600 g hovězího masa (ideálně přední kližky), 2 lžíce sádla, 2 papriky, 2 velké cibule,
2 rajčata, 2 stonky řapíkatého celeru i s listem, 1 větší petržel, 1 větší mrkev, 4 větší brambory, 2 stroužky česneku, vodu na podlití, 2 lžíce mleté sladké maďarské papriky, mletou pálivou paprika dle chuti, sůl

Postup:

Na sádle opečeme dohněda najemno nakrájenou cibuli, chvilku dáme restovat také česnek. Mimo plotnu zaprášíme mletou paprikou a řádně promícháme. Přidáme očištěné, omyté a na kostičky nakrájené maso, osolíme a vrátíme na plotnu. Necháme z masa vysmahnout šťávu a pomaličku na mírném ohni dusíme pod pokličkou a občas zamícháme. Vždy když nám směs vysychá, podlijeme vodou. Když je maso již skoro měkké, necháme záměrně obsah hrnce vyschnout a přidáme nadrobno nakrájenou veškerou zeleninu a brambory. Restujeme na chvíli s masem, poté zalijeme vodou (půl až jeden litr) a vaříme do změknutí. Podáváme s bílým chlebem a lepší je, když je den uleželý.

Tip: V guláši můžeme mít i drobné nočky zvané „csipetke“.

Rybí polévka (Halászlé)

Ingredience:

500 g libovolných ryb, 2 lžíce sladké papriky, 1 lžičku pálivé papriky, 3 lžíce sádla, 2 rajčata, 50 g slaniny, 2 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř

Postup:

Očištěné ryby uvaříme v osolené vodě doměkka, vývar přecedíme a z vařených ryb odstraníme kosti. Cibuli nakrájíme na kolečka a osmažíme ji spolu se slaninou nakrájenou na kostičky na rozpáleném sádle do zlatova, přidáme papriku a zalijeme rybím vývarem. Do vroucího vývaru vložíme rajčata, rybí maso a dochutíme česnekem, solí a pepřem. Jako přílohu podáváme tmavé pečivo

Tip: Můžeme servírovat s kopečkem kysané smetany.

Může vás zajímat

Krůta u společného stolu

Přelom loňského a letošního roku je vyvrcholením mnoha příležitostí a důvodů k přípravě vynikajících rafinovaných pokrmů. Kulinářství je velmi kreativní sféra, ve které můžeme dát volnou ruku své představivosti a fantazii. Členové domácnosti a hosté určitě ocení to, že spojíme kreativitu v kuchyni s chutnými a vysoce kvalitními výrobky, například s krůtou.