Orientální turecká kuchyně

zdroj: www.sxc.hu
zdroj: www.sxc.hu

Jejich kuchyně patří k mezi nejzajímavější a nejbohatší na světě, protože tam najdete opravdu vše. Od mnoha druhů zeleniny, ovoce, oliv (jejichž háje pokrývají obrovské plochy všech mořských pobřeží), luštěnin (jen fazolí je okolo 20 druhů), výborné rýže – Baldo a masa, které je připravováno nápaditě s vlastními druhy koření a bylinek. 

Ovšem vepřové maso zde nenajdete, protože muslimové je jíst nesmí a také téměř nikomu v zemi nechutná. Nemůžete se divit, když je tady velký výběr masa – telecího, jehněčího, hovězího a drůbežího. Také nabídka různých druhů ryb a dalších „mořských plodů“ je bohatá.

Nejtypičtějším a zároveň nejznámějším tureckým jídlem je kebab. Tradiční döner kebab (otáčený kebab) je připravován z telecího masa. Jeho kuřecí varianta je spíš výsledkem úsilí o aklimatizaci tohoto jídla v Evropě.  K dalším oblíbeným pokrmům patří karbanátky (köfte).

V turecké kuchyni neexistují sladká hlavní jídla. Plněné tvarohové nebo kynuté knedlíky či sladký nákyp se obvykle setkává s nepochopením.

Mezi nejoblíbenější dezerty se řadí baklava, která se vyrábí z listového těsta s příchutí lískových nebo vlašských ořechů či pistácií. Po upečení se dochutí sladkým sirupem. Je sice příliš sladká a mastná, ale v Turecku se většina jídel jí po malých dávkách, takže se baklavou nelze přejíst.

Je zvláštní, že nejrozšířenějším nápojem není káva, ale čaj. Tradičně turecký čaj, který se pěstuje okolo Černého moře v oblasti města Rize. K jídlu se pije Rakije – anýzová pálenka ředěná vodou a ledem. Turecká vína jsou těžší a pivo se vyrábí v různých licencích. Přes den se pije hlavně voda a jiné nealkoholické nápoje jako je například ayranu – osolený jogurt našlehaný s vodou.

Kebab

Co budeme potřebovat:

400 g skopové panenky, 400 g mletého masa, 2 feferonky, 3 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, mletou pálivou papriku, 1 cibuli, tymián, sůl, pepř

Příprava:

Do mísy prolisujeme česnek, přidáme olivový olej a opepříme. Vložíme skopovou panenkou nakrájenou na 1 cm silné plátky, promícháme a necháme až do grilování odležet.

Mleté maso vložíme do další mísy, nastrouháme k němu cibuli a přidáme stroužek prolisovaného česneku.  Ochutíme solí, pepřem, tymiánem, mletou paprikou a hmotu prohněteme. Z ní pak tvarujeme kuličky, mírně je zploštíme a potřeme olivovým olejem. Skopové plátky necháme okapat a každý přeložíme napůl. Na grilovací jehly střídavě napichujeme kousky feferonek zbavené jadérek, kuličky z mletého masa a skopové plátky. Špízy grilujeme z každé strany 5 – 10 minut. Podáváme s pečivem nebo s hranolkami.

Zapékaný rýžový puding (sütlaç)

Co budeme potřebovat:

4,5 sklenice mléka, ½ sklenice rýže, 2 sklenice vody, 1 žloutek, 1,5 sklenice cukru krupice, 1 lžíci škrobu, ½ sklenice vody

Příprava:

Rýži opláchneme, vložíme do hrnce, přilijeme 1,5 sklenice vody a vaříme na středně silném ohni. Po změknutí rýže přidáme mléko, zeslabíme oheň a vaříme 10 minut. Rozmícháme škrob v půl sklenici vody, přidáme do rýžové směsi a za stálého míchání přivedeme do varu. V misce rozkvedláme žloutek, přidáme teplý rýžový pudink a zamícháme. Rozlijeme do ohnivzdorných misek, naskládáme na plech a podlijeme vodou, tak aby hladina dosahovala do poloviny misek. Troubu rozehřejme na 220 stupňů a vložíme plech s miskami, pečeme tak dlouho, pokud se povrch pudinku nezbarví do růžovo-hněda.

Servírujeme po vychladnutí – to je asi po 2-3 hodinách.

Může vás zajímat

Nejlepší potraviny, které během podzimu dodají organismu vitamíny

Blížící se zima v mnohých z nás vyvolává představu chladu. Proto je vhodné zařadit do jídelníčku potraviny a kořeněná jídla, které dodají našemu tělu teplo a chybějící energii.