
Tento moučník je velmi rychle hotový. Snadno v něm upotřebíte zbytky čerstvých jablek, je možné jej připravit i z mražených nebo zavařených jablek.
Co budeme potřebovat:
na těsto:
450 g polohrubé mouky, 150 g práškového cukru, 4 žloutky, ½ balíčku prášku do pečiva, 250 g rostlinného tuku, tuk na vymazání plechu, mouka na vysypání
na náplň:
1 kg jablek, 4 bílky, skořici, 150 g práškového cukru
Příprava:
Rostlinný tuk necháme změknout na kuchyňské lince. Přidáme mouku s práškem do pečiva, cukr a žloutky. Vypracujeme těsto. Z tohoto množství přibližně třetinu oddělíme, zabalíme do fólie a dáme ztuhnout v lednici. Zbytek těsta rozložíme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
Omytá jablka zbavíme slupky a jadřinců. Nastrouháme nahrubo a vymačkáme přebytečnou šťávu, není ale nutné jablka úplně vysušit. Nastrouhaná jablka dochutíme skořicí a v silnější vrstvě poklademe na připravené těsto.
Z vaječných bílků umícháme pevní sníh, ten v souvislé vrstvě rozetřeme na jablka. Na závěr vyjmeme z lednice ztuhlé těsto a nahrubo jej nastrouháme na sníh z bílků. Moučník vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 220° asi 45 minut.
TIP:
Kromě skořice můžeme na dochucení jablek použít i vlašské ořechy, rozinky nebo vanilkový cukr.