Rychlé recepty

Hraběnčiny jablečné řezy

zdroj: www.sxc.hu
zdroj: www.sxc.hu
Tento moučník je velmi rychle hotový. Snadno v něm upotřebíte zbytky čerstvých jablek, je možné jej připravit i z mražených nebo zavařených jablek.

Co budeme potřebovat:

na těsto:

450 g polohrubé mouky, 150 g práškového cukru, 4 žloutky, ½ balíčku prášku do pečiva, 250 g rostlinného tuku, tuk na vymazání plechu, mouka na vysypání

na náplň:

1 kg jablek, 4 bílky, skořici, 150 g práškového cukru

Příprava:  

Rostlinný tuk necháme změknout na kuchyňské lince. Přidáme mouku s práškem do pečiva, cukr a žloutky. Vypracujeme těsto.  Z tohoto množství přibližně třetinu oddělíme, zabalíme do fólie a dáme ztuhnout v lednici. Zbytek těsta rozložíme na vymazaný a moukou vysypaný plech.

Omytá jablka zbavíme slupky a jadřinců. Nastrouháme nahrubo a vymačkáme přebytečnou šťávu, není ale nutné jablka úplně vysušit. Nastrouhaná jablka dochutíme skořicí a v silnější vrstvě poklademe na připravené těsto.

Z vaječných bílků umícháme pevní sníh, ten v souvislé vrstvě rozetřeme na jablka.  Na závěr vyjmeme z lednice ztuhlé těsto a nahrubo jej nastrouháme na sníh z bílků.  Moučník vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 220° asi 45 minut.

TIP:

Kromě skořice můžeme na dochucení jablek použít i vlašské ořechy, rozinky nebo vanilkový cukr.

Může vás zajímat

Krůta u společného stolu

Přelom loňského a letošního roku je vyvrcholením mnoha příležitostí a důvodů k přípravě vynikajících rafinovaných pokrmů. Kulinářství je velmi kreativní sféra, ve které můžeme dát volnou ruku své představivosti a fantazii. Členové domácnosti a hosté určitě ocení to, že spojíme kreativitu v kuchyni s chutnými a vysoce kvalitními výrobky, například s krůtou.