Grilovaná sladká tečka

zdroj: www.sxc.hu
zdroj: www.sxc.hu

Steaky a zeleninu jste už grilovali, zkoušeli jste také grilovat ovoce? Jestliže ne, pak věřte, že všem bude tento sladký dezert chutnat.

 

Grilovat se dá snad každé ovoce, na které si vzpomenete. Od broskví a třešní přes banány, ananas či mango až po papája, jablka, hrušky, ale i jahody a meloun. Grilované ovoce má tu výhodu, že jeho příprava je opravdu minutková.

Grilované broskve s chutí vanilky

Co budeme potřebovat: 4 broskve, 2 lžíce másla, 1 lžíce vanilkového cukru, trochu koňaku

Postup

Broskve důkladně umyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Nařezané plochy potřeme rozehřátým máslem a posypeme vanilkovým cukrem. Zbylým máslem potřeme alobal, který si rozdělíme na 8 kusů. Do každého kusu poté zabalíme jednu polovinu broskve. Na grilu opékáme asi 7 minut za častého obracení. Broskve můžeme podávat zakápnuté trochou koňaku.

Ovocný špíz s čokoládovou omáčkou

Co budeme potřebovat: 2 banány, 2 kiwi, 12 jahod, 250 g čokolády, 100 ml smetany, trochu rumu, skořice

Postup

Ovoce nakrájíme na stejně velké kousky a střídavě napícháme na špíz. Na grilu opékáme každou stranou 2 minuty. Vedle si připravíme čokoládovou omáčku tak, že ohřejeme smetanu, do které přidáme skořici, nalámanou čokoládu a dle chuti i rum. Hotový špíz v omáčce namáčíme.

Pár posledních rad na závěr:

Ovoce je vhodné vždy před grilováním oloupat, očistit a větší kusy nakrájet na menší kousky. Nezapomínejte však také na to, že grilujete ovoce, proto mějte na paměti, že doba přípravy na grilu je mnohem kratší než u jiného druhu jídla.

Nebojte se ovoce před grilováním naložit na pár minut do marinády. Nemusíte ji však nutně připravovat jen z medu, skořice, hřebíčku či vanilky. Zkuste experimentovat s česnekem, pepřem či mletou paprikou.

Může vás zajímat

Nejlepší potraviny, které během podzimu dodají organismu vitamíny

Blížící se zima v mnohých z nás vyvolává představu chladu. Proto je vhodné zařadit do jídelníčku potraviny a kořeněná jídla, které dodají našemu tělu teplo a chybějící energii.