
Hovězí steaky patří do top kategorie, co se týká grilování. Na poctivém steaku si pochutná téměř každý, s výjimkou vegetariánů. Hovězí maso patří sice k těm dražším. My vám však dnes přinášíme o něco levnější variantu.
Grilovaný steak z falešné svíčkové
Co budeme potřebovat: 4 steaky z falešné svíčkové, 2 hrnky hovězího vývaru, 1 hrnek červeného vína, ½ hrnku rajčatového protlaku, 3 špetky sušeného tymiánu, mletý pepř, 2 až 3 lžíce nasekaných lístků rozmarýnu, sůl
Postup
Nejdříve si připravíme omáčku ke steakům. Budeme potřebovat víno, hovězí vývar, rajský protlak, tymián a pepř. Vše svaříme, a teprve když máme polovinu z původního objemu je omáčk hotová. Maso potřeme olejem a posypeme nasekanými lístky rozmarýnu. Necháme asi na půl hodiny uležet a poté grilujeme na přímém žáru. Z obou stran po dobu 4 až 6 minut, podle toho jaké propečení steaku požadujeme. Maso polijeme omáčkou a jako přílohu můžeme podávat americké brambory nebo čerstvý chléb.
Hovězí pupek na grilu
Co budeme potřebovat: 3 stroužky česneku, 1 kg hovězího pupku, pepř, tymián, šalvěj, sůl, rozmarýn, olej
Postup
Tymián, šalvěj, rozmarýn, prolisovaný česnek a pepř smícháme s olejem. Do směsi naložíme hovězí pupek. Necháme ho uležet do druhého dne. Poté maso vyjmeme a zprudka ogrilujeme z obou stran, pak už jen pozvolna dopékáme, dokud není maso pěkně měkké. Na konec ho dle chuti osolíme a opepříme. Jako přílohu můžeme zvolit opečené brambory nebo klasické pečivo.
Tip na závěr, které se budou při grilování možná hodit i vám:
Pokud také vždy váháte nad tím, zda je steak už dostatečně propečený, stačí jemně stlačit prstem povrch masa. Pokud je měkoučký, znamená to, že maso bude uvnitř ještě krvavé, za to dobře propečený steak musí být pevný a pružný.
A jak poznat, kdy už je steak hotový?
RARE: Spojte palec a ukazováček. Bříško pod palcem je tak měkké jako krvavý steak.
MEDIUM: Spojte palec a prostředníček. Teď máte měkkost středně propečeného steaku.
WELL DONE: Spojte palec a malíček. To je nejtužší stupeň.