Cuketový nákyp

Právě nastalé období nazýváme velmi rádi okurkovou sezónou. Kdo má zahrádku vlastní, nebo chodí pečovat o zeleninové záhony na chatu svých zaneprázdněných dětí jistě ví, že v tomto období se rodí i u nás tolik oblíbené cukety. Pokud se vám zrovna nechce cuketu zavařovat ve formě nějaké „špagetové omáčky“,můžete se inspirovat tímto jednoduchým receptem.

Co budeme potřebovat:

50 dkg nahrubo nastrouhané cukety, 1 nadrobno nakrájenou cibuli, 15 dkg nahrubo nastrouhaného sýra, 15 dkg nakrájeného měkkého salámu, 1 hrnek hladké mouky, půl hrnku oleje, 5 celých vajec, 1 prášek do pečiva, 1 a půl lžičky soli, pepř, majoránku, 5 nastrouhaných stroužků česneku

Příprava:

Všechny ingredience smícháme dohromady a nalijeme do zapékací mísy. Protože jsme přidali olej, zapékací mísu už není nutné vymašťovat. Namísto hladké mouky můžete na zahuštění použít cokoliv, co máte rádi, nebo najdete ve spíži – pohanková nebo celozrnná mouka, pšeničné klíčky, otruby, atd. Pečeme v troubě na cca 200 – 220 °C asi půl hodiny.

Tip:

Můžeme podávat ještě teplé se zeleninovou oblohou nebo s kyselou okurkou, já ale doporučuji vydržet, až nákyp vystydne, to je potom opravdová chuťovka.

Může vás zajímat

Nejlepší potraviny, které během podzimu dodají organismu vitamíny

Blížící se zima v mnohých z nás vyvolává představu chladu. Proto je vhodné zařadit do jídelníčku potraviny a kořeněná jídla, které dodají našemu tělu teplo a chybějící energii.