Chlebové dobroty

Říká se, že všechno se přejí, jenom chléb nikdy. Naše chuťové pohárky jásají nad čerstvým krajícem chleba s máslem a například s plátky rajčat nebo se sýrem. Z dětství si určitě vzpomenete na chléb namazaný ztuhlým uškvařeným špekem s cibulí. Na koupališti se kdysi prodával krajíc chleba s hořčicí za 1 Kč. Jaká to byla lahůdka.

Chlebem by se nemělo plýtvat. Dá se zužitkovat a pochutnat si na něm, i když není zrovna nejčerstvější. Mám pro Vás dva recepty.

Chlebové bramboráčky

Co budeme potřebovat:

6 krajíců starého chleba, 1 vajíčko, 1 cibuli, uzeninu (párek nebo pár plátků salámu), koření na bramborák popř. česnek, hladká mouka, vodu, olej na smažení

Příprava:

Do mísy s vodou namočíme chleba i s kůrkou. Pak vodu vymačkáme, přidáme vajíčko, koření na bramborák, nakrájenou cibuli a uzeninu. Zahustíme trochou hladké mouky. Vytvoříme malé placičky a smažíme na rozpáleném oleji do zlatova.

Tip: chutnají teplé i studené s jakýmkoliv zeleninovým salátem

Pizza z chleba

Co budeme potřebovat:

3 krajíce chleba, 2 vajíčka, 2 rajčata, 1 cibuli, pár plátků anglické slaniny, kousek uzeniny či salámu, papriku, plátkový sýr a dle chuti olivy (feferonky, beraní rohy)

Příprava:

Chléb obalíme v rozšlehaném vajíčku a dáme na pánev. Klademe anglickou slaninu, na kolečka nakrájenou cibuli a rajčata, uzeninu,  olivy a kousky plátkového sýru. Z boku chleba nakapeme trošku oleje a pánev přikryjeme pokličkou. Pomalu dusíme asi 5 minut.

Tip: výborně poslouží jako pořádná snídaně

Může vás zajímat

Nejlepší potraviny, které během podzimu dodají organismu vitamíny

Blížící se zima v mnohých z nás vyvolává představu chladu. Proto je vhodné zařadit do jídelníčku potraviny a kořeněná jídla, které dodají našemu tělu teplo a chybějící energii.