Rychlé recepty
Domů / Recepty / Borůvkové mlsání

Borůvkové mlsání

Dnes jsme připravili recepty na dva sladké moučníky z čerstvých borůvek, které opět můžete vyměnit za jakékoli oblíbené ovoce.

Nepečený borůvkový dort

Co budeme potřebovat:

1 kefírové mléko (450 g), 20 g sypké želatiny, 1 dl mléka na rozpuštění, 1 smetana na šlehání, 1 ztužovač šlehačky, hrnek borůvek, piškoty

Příprava:

Ve vlažném mléce rozpustíme želatinu a přidáme do misky, kde máme připravený kefír. Vše společně prošleháme a osladíme podle chuti. Dále si ušleháme šlehačku a spolu se ztužovačem do ní nasypeme hrnek čerstvých borůvek a vše dobře zamícháme. Dortovou formu můžeme předem vyložit piškoty a na ně pak celou směs nalít. Dort necháme do druhého dne v lednici ztuhnout. Před podáváním můžeme dort ozdobit levandulí nebo meduňkou.

Tip:

Pokud borůvky nepatří k Vaším oblíbeným nebo jen preferujete spíše jiné ovoce, můžete dort připravit i z jiného čerstvého nebo kompotovaného ovoce.

Borůvkovec

Co budeme potřebovat:

Těsto

3 žloutky, 120 g cukru krupice, 300 g hladké mouky, 200 g Hery nebo másla, 1 prášek do pečiva

Náplň

hrst strouhaného perníku, 2 lžíce citronové šťávy, hrst nemletého máku, vanilkový cukr, špetka skořice, pár lžic smetany na pokropení, čerstvé nebo zavařené borůvky, drobenka

Příprava:

V misce si do pěny prošleháme 3 žloutky s cukrem, mouku s práškem do pečiva a přidáme plátky Hery nebo másla. Poté vypracujeme drobivou těstovou směs a těsto pak stačí nadrobit do zapékací misky a upěchovat na dno rukou. Poprášíme už jen perníkem, pokapeme citronovou šťávou, posypeme nemletým mákem, pokropíme smetanou, přidáme vanilkový cukr se skořicí, posypeme borůvkami a zasypeme drobenkou. Pečeme 45 minut při 180 °C.

Tip:

Drobenku můžeme chuťově vylepšit, když do ní přisypeme trochu prášku vanilkového pudinku nebo kokosovou moučku.

Přejeme dobrou chuť!

 

Může vás zajímat

Bramborová kaše na více způsobů

Bramborovou kaši zvládne téměř každý. Nemusíte ale vždy skončit právě u ní. Jaké zázraky se …